Bajanconcert door Volodymyr Kurylenko (Oekraïne)


Vrijdag 3 juni 20.00 – 22.00 uur

Entree € 10,-
Graag reserveren via mail@stichtingdesna.org
http://www.stichtingdesna.org/
http://volod.com.ua/

De Russische knopaccordeon (bajan) brengt uiteenlopende genres overtuigend tot klinken, zeker als het instrument bespeeld wordt door de Oekraïense musicus Volodymyr Kurylenko (1973). De Limburgse Stichting Desna nodigt hem regelmatig uit voor een concertbezoek aan ons land. Bovendien kon Desna in 2008 een nieuw, op maat gesneden instrument voor hem laten bouwen in een Moskou’s atelier.

 

Kurylenko kwam 20 jaar geleden vanuit Oekraïne naar Nederland (Maastricht) om hier zijn conservatoriumopleiding te gelde te maken. Hij werd al snel opgemerkt en kon de straat verruilen voor diverse muzieksalons, theatertjes en kerkjes. Festivals als Jazz Maastricht Masters en De Accordeonslag meldden zich. Tijdens de heropening van theater Carré in 2005 was hij een van deelnemende artiesten en ook was hij gast op het ‘muzieklaboratorium van de vpro’, Vrije Geluiden.

 

Ondanks de successen hiér vindt hij steeds zijn weg terug naar Oekraïne, waar hij zich sterk maakt voor het behoud van het culturele erfgoed, met name dat van de authentieke bajancultuur. Dit doet hij onder meer door het (vrijwillig) geven van concerten, bijvoorbeeld op scholen en in zorgcentra, door de productie van cd’s en video’s van collega-bajanspelers en door het verspreiden van muziekpartituren. Bijzondere verdienstelijk maakt hij zich als ‘schatbewaarder’ van de oude volksliederen uit zijn streek, een muzikale traditie die op het punt staat te verdwijnen.

 

Het slavische bajanrepertoire kent een grote verscheidenheid: het kan zowel klassiek, folk, jazzy of latin van karakter zijn. Zeker is het altijd kleurrijk en dynamisch. Componisten als Bach, Mendelsohn en Tsjaikowski komen in transscripties voor bajan goed tot hun recht, evenals de Franse (jazz)musette en de tango nuevo van Astor Piazzolla. Maar het zijn voor velen toch vooral de slavische melodieën die tot de verbeelding spreken.

 

 

www.volod.com.ua

www.stichtingdesna.org